Monday, December 19, 2011

ketidakbijaksanaan dalam berkawan


Salamualaykum!

Hi. I’m doing my writing term paper, 5 pages and another 12 pages of linguistics assignment waiting. Yeay! So for the next 3@4 days I'll be living like a crazy and stinky and sloppy girl with epic rotten-egg breath.Yeay! And I’m having finals in the upcoming 4 days. Yeay! And I’m feeling so happy, like no pressure at all. -.- Thus the post. Pray for me yeap. And ouh, I hate MLM just like I hate taugeh in my noodles and I won’t marry any of its slaves who cheats on his/her bff. No offence. Bye.


taugeh. orang klantan panggil bean sprout.  



p/s: dear ms. beansprouts, you have betrayed our trust. two hours of your perfect lies may sweep away two years of our sweet friendship. may Allah give you guidance.
p/p/s: toksabar nok balik umoh dooh dooh.. :(







   

Tuesday, December 6, 2011

Another Someone (Villanelle)

Another Someone 
by Qox

 

If I were to be your another someone
Sins are then flying cute gratis
I would rather be no one

Tears is never ours to deserve
To behold that long in bounties
If I were to be your another someone

Be it nicely treated non!
For bubbles to fade and took away serenities
I would rather be no one

The cotton Soul in the plead that u worn
Loud you sing the splash of clarities
If I were to be your another someone

Captivate ourselves a new ton
Dig and count your dignities
I would rather be no one

That very God! Mates are those who torn
O brother only if you reach those ambiguities
If I were to be your another someone
I would rather be no one














BUBBLE LOVE

Bubble Love
by Qox

It all started with single duos
Words as the bridge Hooyah!
And through them they create wonderful sequences
Of sweet lies over ugly faces
Enjoying the other half’s sound of jubilant

And to whom shall they have regret
When they are already wet?

Bubble them.

Buckling the Unreal but Brave Bewildering Lies End
End?

Maybe in September he dies or she dies
Maybe in July they both come alive

Bubble love
Beautiful but fragile








Thursday, November 24, 2011

THE VALUE OF A TEST

Assalamualaikum. The value of a test

Yesterday I was rushed by ambulance to HKL. The journey itself was a pain. I cried along the way. Siren washed away the croud of wheels and mom could not stand being loss when hearing the noise. I was in a great pain. It was 7 out of 10 I told them.  

Being a subject to a common disease wasn’t easy. Couple of large equipments that smelled like a clinic were inserted into me. I hold my breath and prayed to God to lessen the pain I’d suffer. The moment they entered my body, I screamed.

After the screening they drove me back to our hostel. I slept on Fathin’s lap and awaked by the not-so-smooth road. An hour later my sister and her friends came to visit. I kept saying I’m okay, trying to pretend like one.

This is day three.
I can at least walk some slow steps. Alhamdulillah.

So, what did I find through all these experience?

Lesson no. 1- I have so many people to back me up. Roommates and classmates and friends and family members who I haven't lepaked with recently due to those deadlines came and calmed me down and helped me with the stretcher and ect.  Have you had this kind of feeling ; when you’re in a great trouble, people come like one after another and help you out like so unexpectedly? It was crazy and I am very grateful to have these people by my side. 

Lesson no. 2- I am the chosen one. Allah loves me so much. He tested me in a way that I can still bare in order to grant me some more good points. No matter how painful it was, I was able to deal with it. Isn’t that just cool? I am chosen! Alhamdulilah.. ;D

Lesson no. 3-  Sakaratulmaut is way more painful than what  I’m currently suffering. Rasanya ini hanya secebis peringatan dari Allah bahawa tiada tempat bergantung yang lain selain Dia.

Lesson no. 4- Homours heal. Couldn't stop laughing each time when I recall the funny moments during the whole chaotic night. When all people were so much struggling to lift me up to the strecher, suddenly Dayah asked me whether should she include a photo of my father into my bag which I was gonna bring along to the hospital and it went like-Dayah!! and everyone was laughing their butts out. Hahaha.. Err.. get the point there peeps? Ughh nvm. I thought it was a good healer at the critical time like last night somehow. :)


p/s: Thank you a mass to all who were with me during that night! I owe you two ringgits of pisang goreng. ;P









Saturday, November 19, 2011

perihal segelintir dai'e

Assalamualaikum. :D

Amboi tajuk. Haha. Ok this one is serious. So I'd appreciate if you treat this post seriously. :)

Terlebih dahulu saya nak minta maaf kalau post kali ni menyentuh hati mana-mana pihak. Keperluan bagi saya untuk meluahkan apa yang terbuku dalam hati ni.

First of all, saya tengok ramai wanita dan lelaki yang berilmu agama tetapi bercakap seolah-olah mereka tak tahu adab. Perkataan-perkataan kasar diguna, kononnya ingin membuatkan si jahil berubah, tapi hakikatnya kata-kata mereka hanya menambah rasa benci orang pada diri mereka sendiri. Sedarlah bahawa kata-kata itu lebih tajam dari pedang. Tak terfikirkah kita dosa yang bakal kita tanggung jika kita mewujudkan perasaan islamophobia kepada si jahil yang masih berjinak-jinak dengan agama? Ingatlah, Nabi kita sangat lemah lembut dan sabar dalam berdakwah..

Jangan dikata pada orang, saya sendiri dah rasa perasaan dihina kerana tak tahu mengaji dan tidak tahu bacaan dalam solat. Pernah bila saya baru mahu belajar iftitah, seorang rakan berkata ‘kau tak tahu baca iftitah, baik takpayah solat terus’. Seriously masa tu rasa terhina dan malu untuk bertanya lagi. Itulah agaknya perasaan orang-orang jahil yang mahu bertanya tetapi diherdik oleh orang-orang berilmu agama. Tak ada salahnya jika kita bercakap lembut dengan mereka. Ingatlah, kata-kata lembut boleh mencairkan hati sekeras kerikil, kata-kata keras boleh mengeraskan hati yang selembut sutera.

Seorang pensyarah saya pernah memanggil saya bila saya mula memakai tudung bulat yang labuh ke kelas. beliau menanyakan apa yang membuatkan saya berubah. Saya hanya tersenyum dan menceritakan perihal penghijrahan kecil saya pada beliau. Selepas cerita hal itu, beliau sempat berpesan pada saya suatu nasihat yang masih terkesan dalam hati saya sampai sekarang.

‘bila ilmu kita makin bertambah, maknanya tanggungjawab kita juga bertambah. Ilmu tersebut harus kita manfaatkan bukan saja untuk diri kita tapi juga untuk sekeliling kita. Jangan sesekali jauhi mereka yang lebih jahil dari kita. Nasihatlah atau setidak-tidaknya tunjukkan sifat baik yang boleh dicontohi. Tapi ingat, nasihatlah dengan cara yang paling lembut tetapi menusuk.’

Satu lagi, islam adalah agama yang sangat flexible. Fahami konsep dan segala hokum-hukum menjadi jelas. Apa yang menjadi masalah adalah apabila kita menutup mata untuk menerima perkara-perkara yang tidak biasa kita lihat dalam budaya orang Melayu dan Malaysia. Menurut pengalaman saya yang tak seberapa, banyak yang conservative tentang konsep menutup aurat. Cubalah buka luas-luas kotak pemikiran kita. Kenapa perlu diharamkan seseorang yang memakai tudung bulat berjahit tengah berkain koshibo untuk memakai tudung bidang ataupun pashmina yang labuh, apabila kita sudah sedia maklum tudung-tudung sebegitu memang mematuhi syarak? Kenapa perlu menyempitkan kemudahan yang Allah beri semata-mata kerana budaya? Apapun, itu pengalaman saya. Kadang-kadang apa yang kita lakukan ada saja yang pelik di mata orang.

Selain dari tu, saya agak pelik dengan sesetengah pihak yang lebih gemar menjaja kekurangan/kejahilan orang lain terutama dalam hal politics. Yes, kadang-kadang apa yang dilihat dari mata orang Malaysia dan Muslim sendiri, mereka mungin tak tahu hokum atau melanggar hokum yang sudah diketahui. Tapi cuba fikir balik, adakah betul cara kita untuk menjaja dan menshare articles yang kita sendiri pun tak tahu kesahihannya seratus peratus. Kalaulah benda yang disebarkan itu salah, tidakkah kita telah melabur saham ke neraka? Fikir balik niat kita, adakah perbuatan kita tu berniat menyedarkan individu tersebut, atau sebaliknya (nauzubillah) untuk mengaibkan individu tersebut.

So yeah, tu saja agaknya. Sekali lagi, maaf pada yang terasa. Jika salah minta dibetulkan. Harapnya perkongsian ini menjadi peringatan bagi diri sendiri yang masih merangkak dan kepada semua yang membaca. Sekian. ^.^V salam.







Binatang yang saya mahu bela bila kaya.

Asalamualaykum!

Those who have been reading my blog would know that i have an obsession towards animals especially when it comes to mammals. Part of it may come from my environment since childhood. Dulu sampai sekarang, Papa banyak selamatkan dan bela binatang. Lepas balik office terus feed kambings, burungs, itiks, annoying angsa, ikans, dan sebagainya. Terasa dianaktirikan pulak. sobs T.T hahaha. My atuk and nenek pun suka bela binatang. My family belah ibutiri saya pun sangat manjakan kucing-kucing diorang. Pendek kata, memang dikelilingi binatang lahh.. haha. But now that i'm living in college, the surrounding is a bit animal-less. Tapi adalah seketul kucing-takreti-mengiau-sangat suka datang bilik because of my smell. She loves me- seriously. Haha.

Dammit panjang gila intro padahal title dia kecik je. Baiklah. Ini adalah cita-cita saya jugak. Saya nak bela binatang-binatang ni insyaAllah kalau dapat suami kaya  rezeki lebih. Muahaha..

1. Lion.

haahh amik kau singa terus! haha. No. saya suka singa. They are tamable. Dah la gemok boleh main peluk-peluk ngan kite.. ohhh gediks di situ ya.

2. panda bear.

hihi. Jangan nak comel sangat boleh tak.. Grr.. but this one tak tau lah samaada boleh dibela kat m'sia ke tak.

3. Orang utan

I am always touched by this sensitive creature. They've proved to me that animals really have feelings. Sobs. Pun tatau boleh bela ke tak. :(

4. Miniature horse.

The only reason why i wanna keep this thing in the ranch is because it is so small! So every evening bolehla bawak anak-anak main dengan dia.. Ohh seronoknya! ^.^

5. Cats.

Mestilah. It's a must.


6. Sheep.

Bulu dia banyak. Suka.


:)

my busuk sisters.


weh, lapar x?
aku dah makan kat rumah tadi, tapi kalau kau nak makan, aku teman. :)
T.T


zi, mu tau dok arini kea.. bla..bla.. bla..
oh yoko. bla.. bla.. bla..
eh jap, mu dk mano tu?
nok bukok poso. takpo citola.. :)
T.T


sobs. pah, aku nk start paka tudung lah.
okay nati balik umah aku pilih tudung deh. :)
T.T

hmm.. wehhh ado ore ngila tengok kito naik basikal ahahha maluuu..
hihi.. takpo.. bilo lagi nok meraso gini plok. :)
T.T



weh tadi aku makan telor.
so?
tapi baru kentut.
arghhhhh busuk!
;P

...

itu hanya sedikit.
banyak lagi yang menyentuh..
awak-awak..terima kasih kerana telah mengharukan diri saya sehingga saya simpan dalam hati perkataan di atas.
terima kasih atas pengorbanan-pengorbanan comel kalian yang membuat saya teringat sepanjang masa.
mekacih!



p/s: i love you friends.. xoxo

Monday, November 14, 2011

jaj

Assalamualaykum! :D


You see their cheap clothes, you judge. You see them driving some luxurious cars, you judge. You see a woman reciting Quran onboard, you judge. You eat some rotten mango, you judge. You see them feeding some cats, you judge. You see the lecturer littering, you judge.  

Every man has no right to say “heyy, don’t judge me” because every man judges every man.

The best thing you can do to be judged fairly is to behave nicely.


Hehe. Mark her words. :)



Thursday, November 10, 2011

Meowwwww... :3

Assalamualaykum!

Now I’m on my bed. Still in the mood for Eid. Hehe. Well, actually, there’s something weird happening inside my room tht I’d like to share with you.*tetiba

Na, not talking bout ghost don’t worry.

It's my cat, Wawa.

Every morning since we brought her home, since the petting; can’t really remember the year but you know, she wakes us up at like, 5.30 am. I’m speaking literal. She’s inspired I think. She’s somehow a fury natural alarm for the whole family sent by God.

How does she wake us up? : Meowing right beside my ear, sometimes above my mouth/nose, so close that I can smell her stinky breath. Sometimes she will paw paw the door-and by paw paw I mean slamming hehe. It’s crazy, huh. Macam seolah-olah Tuhan hantar dia untuk gerak subuh pula. MasyaAllah..

Pernah dengar cerita lalat buzzing near someone who's doing hajj each time the muazzin calls for prayer? I think it's kinda same.

To You who're currently reading this, THANK YOU. Xie Xie Allah!

:)







Wednesday, November 2, 2011

lesson number one: mango and orange.




Words and expressions are like farts: once 'uttered', you can never suck them back. 



If you sin, repent. If you make a mistake, apologize. Easy. 



                                                      

After all, there are more good values to discover in everyone. i believe we all have rooms to change.




                                               
It's life, people. COME ON. 




p/s: for no one else but me, those words shall echo. =/




Tuesday, November 1, 2011

captured noobs: birthday with sisters.

31.10.11
12.01a.m

Semalam masa pulang dari toilet, teman Cher. Buka pintu bilik. Empat ketul kawan-kawan menyanyi 'Happy birthday to you..happy birthday to you.. happy birthday to Yana.. happy birthday to you.."sambil pegang cake ada lilin.


Gambar hiasan. Gambar sebenar tidak boleh diupload kerana mengandungi unsur  keberbahayaan.


Terkejut kite tau. Hahaha. Patutlah masa dinner diorang macam tak mention langsung pasal birthday saya. Hahaha. Patutlah Anis mintak lighter kat Lau. Bila tanya cakap nak bakar bulu langsir. Haha. Nasib baik tak sempat tacing lagi. Btw, the cake was sooooooo enak! Thankyou thankyou thankyou. Hihi.

Akibat terharu, maka saya telah membelanja mereka makan. Deraiv teru je.. Hihi.(apasal banyak hihi ni.) Lepas tu, kami melepakkan diri di Wangsa Walk. Masa ni kitorang tiga ketul je ada sebab Fathin kena study sebab ada exam. Irfan pula ada discussion Cher cakap. T.T

teruja first time jumpa dinner box. heheh ;


Tapi takpe, kenyang juga.. hikhik.
Lepas tu, kami pun memasuki dalamnya, bermain-main kejap. Lepas tu pergi tengok kucing dengan hamster ganas dalam petshop.



hamsters ni sangat ganas ya. tengok, diorang gigit2 pintu bilik sampai berdarah  gigi!


nak jugak comel macam hamster. heheh



cher's got the ball. hehe


anis' shocked face. hehe



nak jugak .  :P

copied:

today is a blessing. wonderful day indeed. first of all, thank you Allah for creating me. thankyou for always being there for me. tnkyou for still giving me chances to live despte of my jahilness. T.T thankyou to mama Nadimah Abdullah and papa mohamad b.ismail for producing and raising me. only God knows how much you sacrificed for this lazy and stubborn kid! thankyou to stepmother Nik Rohaida Nik Sulaiman and sister Elvana Nerissa for being patient all this while. hehe. thankyou very much to sisters in uia for the delicious surprise last nite. ♥ Anis Firdaus ZahiraSharifah Noor FathimahAmirah Jamel lau, S. wish we had fathin with us last nite. :( last but not least, thanks to all who wished me happy birthday- THANK YOU VM! juga saya minta maaf pada semua yang pernah disakiti hati oleh saya setulusnya. :D quoted self-reminder: 'setiap yang hidup pasti akan merasai mati.' may the Most Merciful Allah forgive our sins. ameen.. :)


ohhhh captured noobs..

:)



Monday, October 24, 2011

:(

Flu.
Exams.
Unfinished laundry.
Annoying demos.
Detached bracket.
Poor acts.
Hungry.


"rabbi yassir wala tuasir"- Allah ease it out, and don't make it hard.












Tuesday, October 18, 2011

insyaAllah.

Things I’d like to do if I’m rich.(materialistic much? haha) ;P

Finish masters first.

Go for pilgrimage with husband and parents.

Build a lake house for papa and mama.

Get married in the beach. (All-in-one trip for friends and family).

Build a small cattle house with a big animal and vegetable farm.

Invest in animal adoption centre.

Travel around the world, organize events for fund-raising, donate for animal shelters and poor people.

Organize congregational prayers, muslimah party, and Islamic talk every weekend at our farm house.





p/s: dreams..










Tuesday, October 11, 2011

Forgiveness

Assalamualaikum!

Hi readers.
Tanpa membuang masa lagi, sila dengar pengakuan ikhlas dari hati kecil saya.

Saya dengan rendah hati, ingin memohon maaf atas semua kesalahan, buruk sangka, umpatan, atau kecil hati yang tak semena-mena, tipu-tipu sunat, kemasaman muka tanpa sebab, kemarahan tak tentu, menyusahkan kamu dan semua perkara yang dirasakan salah di mata anda semua. Yes, anda yang tengah membaca ni. Yes, you.


Maaf juga sebab telah meminta maaf dengan cara macam ini. =)

Juga hari ni malam ni, saya dengan rendah hati memaafkan semua kesalahan manusia, dan (binatang kalau ada) yang saya kenal, atau tak kenal, yang saya tahu kesalahan kamu atau tak, yang kamu umpatkan saya atau tak, yang kamu sengaja atau tak, dengan niat jahat atau baik, pada bila-bila masa, atas apa jua keadaan.

Entry ini adalah salah satu kesan daripada keterharuan diri sendiri bila mengingatkan tentang kata-kata Cik Oprah, yang berkata:

Memaafkan seseorang bukan bermaksud anda boleh menerima perbuatan mereka dahulu, tetapi hanya sekadar untuk melupakan ungkapan ‘Dahulu, dia seharusnya melakukan ini, instead of itu’.

Jadi sekali lagi, maafkan saya.

Terima kasih Cik Oprah.




Wednesday, October 5, 2011

captured noobs: keceriaan dua malam.



The title says it all. 



           USRATI NIGHT A1-5   :)
-a blessed gathering for A15 ex-dorm mates-




             SHER'S BIRTHDAY PRANK   ;D
           -one week late but worth a year delay-




   Dear FRIENDS, lets pray that this friendship will not sink till we all reach our next harbor-death.
Allah bless us all.. :)





p/s: can't wait for tomorrow. i'm going back homeeeee!! pray for me.










Monday, October 3, 2011

wordless Tuesday(?) : Gang Lion

Salamualaykum!

I saw them blogged about some wordless-day thingy. thought i should give it a try. gosh i'm late for everything online as usual.  hihi.








p/s: this is actually how my mr. lumpy lumpy's inside looks like.

Sunday, October 2, 2011

SEMAIL

Smile

So what is there behind that smile? 

:)

Could it be happiness, sarcasm, disgust, shy, court shipping?

I am not going to define one, for there is no exact word which can tell smile. Rather I’d like to just make a point here that a single faulty smile could bring cheers to some dull faces you meet. Smile and show your epic yellow teeth. Smile and mean it. Grin big like you’re in love with everybody-including those who hate you. Problems? Pass that with smile and move on. Watch your steps by the way. Haters? Get over it with again, a fake smile as you wish and go on.  
Believe me; smile, and they will start deleting your name from the Redbook!









Wednesday, September 28, 2011

Can we not be thicker than these?



Segmen jejak kasih 


Teman baik dan ahli keluarga semestinya tahu saya telah menghadapi beberapa kedegilan semasa proses asasi. Selepas SPM, saya telah ditawarkan untuk membuat Sains Fizik di Kolej Matrikulasi Kedah. Dengan berbekalkan semangat yang jitu serta keexcited-an saya mendapat program matrik setahun, saya telah bertekad untuk belajar di situ, walaupun sains bukanlah kegemaran utama saya. Di sinilah kiranya saya telah bertemu dengan gang-gang skema saya iaitu Shaz, Ecah dan Tijah. Walaupon nama mereka agak klasik, itu tidak membataskan kebaikan mereka mengajar saya matematik-subjek paling saya tidak mahir. Takdir walaubagaimanapun telah berjaya membuat saya penat belajar dan ingin berhenti belajar. Saya menjadi excited untuk keluar. 

2009
Kedah Matriculation College


memakai penutup hidun semasa tersebar selsema baby


oh ya, sila berhenti berfikir kenapa perlu ada peace setiap kali. terima kasih.


Lalu saya memohon utuk Asasi di UIA ataupun dalam bahasa orangputih ialah IIU dalam bidang bahasa Inggeris- subjek kegemaran saya. Ternyata sekali UIA tidak memahami saya apabila ia telah menawarkan bidang Undang-undang kepada saya. Tetapi saya mengeraskan hati dan masuk juga, dengan niat untuk menukar bidang. Satu semester saya diwajibkan membuat bidang undang-undang sebelum boleh memohon bidang Bahasa Ingeris. Syukur, di sini lah saya telah bertemu dengan pelbagai jenis manusia. Yang baik ada, yang pembuli ada, yang suka perempuan ada, yang alim ada, yang sentiasa sedih ada, yang suka senyum pun ada.  Tak lupa juga saya telah  berjaya bertemu dengan rakan-rakan yang arif lagi bijaksana serta sangat memahami, seperti berikut:

2009
October
Centre for Foundation Studies IIUM, Nilai
Doing Laws


selalu ke pj untuk menagih kasih sayang rakan-rakan di sana. hihi



teman sekelas dan sebilik.

farah dan yana


Kemudian saya telah memohon untuk menukar bidang ke bidang Bahasa Inggeris, seperti perancangan. Syukur sekali lagi, tiada aral datang bergolek. Saya berjaya masuk Ben! Ben@Benl adalah nama manja bagi Bachelor of English Language and Literature. Walaupun sedih meninggalkan rakan-rakan seperti di atas, saya telah berazam untuk mengikut kata hati saya. Syukur juga kerana disebabkan saya dikecualikan untuk mengambil subjek asas bahasa inggeris, tempoh pengajian saya untuk Ben ini adalah setahun. Lalu terjadilah perkenalan dengan rakan-rakan seangkatan ini. 

2010
CFS-ian lagi, dengan course baru~Benl.


cheerful miss hanita 



gawan-gawan di uia pj.

jika diperhati muka mereka seakan kucing sedikit.

Sharifah Noor Fathimah
sher dan nenek comel beliau. :)

muz! 

kina dan mdm. azimah, cikgu linguistics kesayangan kami.





Begitulah sebahagian dari kronikel hidup di kampus saya.. Sekarang saya menuntut di bidang yang sama tetapi sudah naik pangkat jadi budak degree di kampus besar gedabak Gombak. Walaupun sudah jarang bersosial bersama, kenangan itu pasti saya akan memaku di kepala saya... Gelak gedik bersama, tomyam basi bersama, homesick bersama sama. 




:)








p/s: masih merindui kawan-kawan sekolah menengah..
p/s: azianti's missing in cam.




Tuesday, September 27, 2011

Hi bu.

Hi Bu.
4.29 a.m. someday forgotten.


d:     hello? hello mama.
m:    hello...
d:     ma, takleh tidur. Ngantuk tapi mata takleh tutup.
m:    baca ayat Qursi hembus-hembus, baca 3 Kul, zikr sambil pejam mata. insyaAllah selamat Tuhan ada.
d:     hmm..okay.
m:    okay?
d:     hmm.. tapi ma teman ana tau. jangan tidur lagi.
m:    yela ma ada ni.
d:     hihi. okay bye.
m:    bye.

...............................................................................................


                                                                                                              
wanita paling cantik.
wanita yang memasak nasi lemak tersedap di alam semesta.
wanita yang tak berhenti membuat lawak untuk anaknya sendiri walaupun anaknya skema tidak memahami.
wanita paling sabar melayan miscalls dari anak-anaknya.
wanita yang sanggup berjaga ketika aku sakit kuat.


wanita yang selalu membuat mataku menangis bila terbayangkan ketiadaannya nanti.



.................................................................................................



d:   ma, sayang ana tak.
m:  sayang.




.................................................................................................



Puan Nadimah Abdullah, I miss you. T.T



Monday, September 19, 2011

alhamdulillah..

Alhamdulillah..

Life gets better in here. I’ve got-

Allah
Parents calling everyday
Tidy room
Great friends
Great lecturers
Tight sleeps
Lots of cats
Enough money
Good health

I know you’re reading this, God. 谢谢 xie xie ni zheme duo! 

Btw, my classes have already begun. These are the subjects I've registered for this semester:
Introduction to Linguistics
Intensive Expository Writing
Literary Genres 1;Poetry
Introduction to History and Civilisation
Fardhu Ain (sister)

So as you can see, most of the subjects are of introductory courses, which we've already taken in CFS, Nilai.  InshaAllah, I really crave for some good grades- 3.5 will do. I need those numbers so that I can apply for JPA scholarship next semester, in case they reject my current application. Pray for me yea.

And uhh one more thing I'd like to share with you is that I have added some links of my favourite blogs in the Blogs I Read section. Please check 'em out when you're free yea. Great thoughts, great writings, great stories.



That's it. Time to grab some Maggi. Thanks for reading. :)














Saturday, September 17, 2011

What hijab exactly is to you?

                                                            

                                                             ...What hijab exactly is to you?...

Salamualaikum sisters out there. What a cliché title I know right? I know only some will read but care none, I need to speak up for something so it’s either to stay and listen, or get on to other sites that might catch your interest.

                                                    Hijab- an Arabic term which refers to modesty.

Modesty has been and continues to be a subject of Islamic modal statute, but it is its abused physical interpretation that has ignited the term as an oppressive muslim woman dress code. Obviously, the term was mushroomed by the skeptical idea by infidels who feel insecure over the wide spread of Islamic society, seemingly observed by the look of our muslim women. The barrier that keeps them a bit apart from our sisters, they say, can only be vanished by persuading them to take off their hijabs. Well, in Malaysia nothing much is left to say about our sisters. It is often like to see a half drown fish who wish to jump out of the tank to be free, without realizing that it is the water from the tank that has been keeping them alive back then. Sad, isn’t it? But here, as much as you see the ‘fish’, still there are those who acquainted and observe with the true concept of hijab. May we be among those people.

Wearing a hijab and understanding the concept of wearing the hijab are two completely different things. 

Wearing a hijab means choosing a hijab to match in with the garment, putting it on, and simply walking around head banging to Bruno mars’.

Understanding the concept of wearing the hijab is when you instill a good niah@intention of wearing one, observe the type of fabric, its length (whether it covers the chest or not), not doing something which could possibly spoil the initial niah of wearing hijab (like wearing it just for fashion or saving your money getting compounded by some fierce makguards of your college, instead of obeying the Islamic law), or showing off your untouch-able face skin in a great zoom-able picture in any social networking account, licking up some colourful lollipops! Or going to any places which can create fitnah (pubs maybe?) thus down rating the image of other muslim women wearing modesty (hijab).   

Shocked? Well I am. And impressed. How can I possibly write that when portraying outer beauty has become my top list in my free time favourite? which means that I am leading my way to riak? Which means each step I walked with the pride within was nothing but another sinful step to hell?  

Turn around and look at what we've done, sisters.




Then shall anyone who has done an atom's weight of good, see it!
And anyone who has done an atom's weight of evil, shall see it.


-Qur'an, surah 99 al zalzala ayat 7-8






Astaghfirullah..






                                                             what hijab exactly is to you?